Lego schoonmaken

De ultieme gids om LEGO schoon te maken

Het schoonmaken van LEGO blokjes is belangrijk! Je wil jouw LEGO proper houden en de hygiëne waarborgen. 

Wij verhuren LEGO en reinigen regelmatig onze sets en hebben verschillende manieren uitgeprobeerd. Wij spreken dus uit eigen ervaring.

Wat is volgens ons de beste manier om je LEGO sets of blokjes te kuisen en te wassen? Er zijn grosso modo 2 manieren die hieronder verder worden besproken, met telkens de voor- en nadelen.

  1. Schoonmaken met vaatwasmachine of wasmachine
  2. Handmatig reinigen

Vaatwasmachine of wasmachine

LEGO reinigen in de wasmachine of vaatwasser? LEGO zelf raadt dit af vanwege het risico op beschadiging door hoge temperaturen en schurende schoonmaakmiddelen. We hebben dat, tegen het advies van LEGO zelf, toch meermaals geprobeerd omdat dit ons makkelijk leek.

 1. Fijnmazige zakjes

Essentieel bij deze aanpak zijn zeer fijnmazige zakjes. Je wil niet dat jouw dierbare LEGO-stukjes kunnen verdwijnen. Je kan hiervoor wasnetjes kopen (die bvb voor lingerie worden gebruikt). Wij lieten ze op maat maken in verschillende afmetingen (groot en klein). Cruciaal is een zeer goeie ritssluiting waarbij de sluiting afgeschermd is met een flapje of enkel via de binnenkant open kan!

2. Wasmachine? Voeg handdoeken toe

In een wasmachine worden de zakjes ferm door elkaar getrommeld. We raden dit echt niet aan omdat zo krassen ontstaan op je kostbare LEGO stukjes. Een vaatwasmachine is in die zin beter omdat de stukjes niet tegen elkaar worden geslagen. Doe je het toch in een wasmachine? Voeg dan handdoeken toe om de wasmachine vol te steken en zo te vermijden dat er te veel ruimte is voor de zakjes om dooreen geslingerd te worden tijdens het wassen.

3. Was op 30/40 graden

Kies vervolgens een normaal / kort 30-40 graden programma en laat de wasmachine zijn werk doen. Kijk uit met een vaatwasser want die heeft vaak veel hetere programma’s en daardoor kunnen de blokjes vervormen. Bij te heet wassen kan het gebeuren dat de blokjes na het wassen niet meer goed op elkaar passen.

4. Alleen water

Alleen water volstaat! Eventueel kun je een heel klein beetje  wasmiddel in het doseerbakje doen. Dit kan helpen als de blokjes een vettige aanslag lijken te hebben, maar let goed op met producten en kies voor zachte detergent.

Het is zeker ten strengste afgeraden om de blokjes met vaatwasmiddel/tabletten in de vaatwasser te reinigen. Het vaatwasmiddel voor vaatwassers is vaak erg bijtend en kan de blokjes aantasten.

5. Laat drogen

Als het programma van de machine is afgelopen, haal je de LEGO terug uit de zakjes. Spreid ze uit op een handdoek en laat ze drogen. Daarna zijn ze weer brandschoon klaar voor gebruik.
 

Voordelen?

Onze sets zijn gesorteerd per kleur dus elke kleur in een zakje en alle zakjes samen in de wasmachine en klaar.

Nadelen?

  • Goede zakjes zijn cruciaal. Deze zijn goedkoop te vinden maar je moet ze wel aankopen. Kies voor goede stevige kwaliteit.
  • Fijnmazige zakjes zijn nodig maar het grote nadeel is dat haartjes en kruimels gewoon in het zakje blijven zitten. En die wil je liefst ook weg.
  • De kans dat een zakje opengaat of scheurt blijft in je achterhoofd spelen.
  • Hardnekkig vuile blokjes zijn hier niet mee schoongemaakt.
  • Door het ronddraaien in een wasmachine krijg je sneller krassen en komen sommige stukjes op elkaar te zitten dus die moet je dan weer uit elkaar halen.

Handmatig reinigen

LEGO zelf adviseert het schoonmaken met de hand. Dit geniet ook onze voorkeur. Hoe ga je daarvoor te werk?

Gebruik een zachte doek of spons en lauwwarm water (niet heter dan 40°C). Je kunt een mild afwasmiddel toevoegen en daarna de blokjes goed afspoelen. 

1. Gebruik een grote kom/bak

  • Vul een kom met lauwwarm water (zeker niet heter dan 40°C). 
  • Voeg een mild afwasmiddel toe om een eventuele vette film van de blokjes af te halen.
  • Laat de blokjes eventjes weken (15min-30min).
  • Erg vuile blokjes kan je hierna met een zachte doek/spons of zacht tandenborstel afwrijven.

2. De slazwierder

  • Giet de blokjes over in een slazwierder. Gebruik de gootsteen hiervoor zodat het overtollige water kan weglopen. 
  • Spoel de blokjes onder de kraan terwijl ze in de slazwierder zitten om zeepresten te verwijderen.
  • Schud de blokjes kort dooreen om een groot deel van het water af te schudden.
  • Draai de blokjes daarna in de slazwierder een aantal krachtige toeren rond. Zo is al veel water weggewerkt.

3. Drogen

  • Giet de blokjes uit de slazwierder op een grote handdoek. 
  • Spreid de blokjes zoveel mogelijk uit zodat ze goed kunnen drogen.
  •  Reken op 2 à 3 uur droogtijd. 
  • Let op met direct zonlicht. Leg ze liever binnen op tafel te drogen. 
  • Ga tijdens de droogtijd af en toe eens door de blokjes.

Voordelen?

  • Geen risico op verlies van stukjes
  • Haartjes en kruimels blijven makkelijker achter
  • Hardnekkig vuile stukken kuis je meteen mee
  • Minder kans op krassen 

Nadelen?

Er gaat wel meer tijd in zitten dan met een wasmachine of vaatwasmachine.

Elektrische onderdelen

Elektrische onderdelen mogen niet met water worden schoongemaakt; gebruik in plaats daarvan een doekje gedrenkt in ontsmettingsalcohol.

Verwijderen van  hardnekkig vuil

Voor hardnekkig vuil of moeilijk bereikbare plaatsen kan een zachte tandenborstel nuttig zijn. Het is echter belangrijk om krachtige en schurende schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze de blokjes beschadigen. Gebruik water en zachte detergent en gebruik nooit schuursponsjes!

Vergeelde stukken

Voor witte, vergeelde LEGO-stenen kun je een oplossing van waterstofperoxide gebruiken. Als je dit doet moet je wel opletten met metalen of chromen oppervlakken in de buurt. Je kunt ook een mild bleekmiddel in een verhouding van 1:10 met water gebruiken, maar dit is alleen geschikt voor witte stukken.

Onze ervaring is dat dit weliswaar helpt maar oude vergeelde Lego wordt niet als nieuw. Bovendien moet je dit alleen maar proberen met Lego die al bijna niet meer te redden valt. Het is alleszins een heel gedoe en wat ons betreft de moeite niet waard.

Wist je dat je Lego ook gewoon kan huren? 

Zo vermijd je dat jij de Lego moet wassen want dat doen wij voor jou. Bovendien kan je telkens nieuwe en grote sets bouwen.

Winkelwagen