Lego schoonmaken

De ultieme gids om LEGO schoon te maken

Het schoonmaken van LEGO blokjes is belangrijk! Je wil jouw LEGO proper houden en de hygiëne waarborgen. 

Wij verhuren LEGO en reinigen regelmatig onze sets en hebben verschillende manieren uitgeprobeerd. Wij spreken dus uit eigen ervaring.

Wat is volgens ons de beste manier om je LEGO sets of blokjes te kuisen?

 

 

  1. Handmatig Reinigen: LEGO zelf adviseert het schoonmaken met de hand. Gebruik een zachte doek of spons en lauwwarm water (niet heter dan 40°C). Je kunt een mild afwasmiddel toevoegen en daarna de blokjes goed afspoelen. Voor desinfectie kun je huishoudelijke ontsmettingsalcohol gebruiken, vooral voor elektrische onderdelen zoals kabels en motoren.

  2. Vermijden van Machines

  3. Verwijderen van Hardnekkig Vuil: Voor moeilijk bereikbare plaatsen kan een zachte tandenborstel nuttig zijn. Het is echter belangrijk om krachtige en schurende schoonmaakmiddelen te vermijden, omdat deze de oppervlakteafwerking kunnen beschadigen.

  4. Behandelen van Vergeelde Stukken: Voor witte, vergeelde LEGO-stenen kun je een oplossing van waterstofperoxide gebruiken, maar wees voorzichtig met metalen of chromen oppervlakken. Je kunt ook een mild bleekmiddel in een verhouding van 1:10 met water gebruiken, maar dit is alleen geschikt voor witte stukken.

  5. Onderhoud en Opslag: Regelmatig onderhoud door de stenen af te stoffen helpt om ophoping van vuil te voorkomen. Bewaar LEGO op een droge, stofvrije plek om toekomstige vervuiling te voorkomen. Gebruik eventueel speciale opbergbakken of -zakken om de stukken georganiseerd en beschermd te houden.

  6. Let op Elektrische Componenten: Elektrische onderdelen mogen niet met water worden schoongemaakt; gebruik in plaats daarvan een doekje gedrenkt in alcohol.

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je LEGO-collectie schoon, veilig en in goede staat blijft voor langdurig speelplezier.

Vaatwasmachine of wasmachine

LEGO reinigen in de wasmachine of vaatwasser? LEGO zelf raadt dit af vanwege het risico op beschadiging door hoge temperaturen en schurende schoonmaakmiddelen. 

We hebben dat, tegen het advies van LEGO zelf, toch meermaals geprobeerd omdat dit ons makkelijk leek.

Essentieel bij deze aanpak zijn zeer fijnmazige zakjes. Je wil niet dat jouw dierbare LEGO-stukjes kunnen verdwijnen. Je kan hiervoor wasnetjes kopen (die bvb voor lingerie worden gebruikt). Wij lieten ze op maat maken in verschillende afmetingen (groot en klein). Cruciaal is een zeer goeie ritssluiting! 

Kies vervolgens een normaal / kort 30-40 graden programma en laat de wasmachine draaien en centrifugeren. Alleen water volstaat, maar eventueel kun je een heel klein beetje  wasmiddel in het doseerbakje doen, maar noodzakelijk is dit niet.

Wat waren onze conclusies?

doen. Dit werkt eenvoudig. Pak een kussensloop of waszak en vul deze met de blokjes en figuurtjes. Vouw de kussensloop (niet te strak) dicht en doe er een paar wasknijpers op zodat de sloop dicht blijft tijdens en wassen. Kies vervolgens een normaal / kort 30-40 graden programma en laat de wasmachine draaien en centrifugeren. Alleen water volstaat, maar eventueel kun je een heel klein beetje  wasmiddel in het doseerbakje doen, maar noodzakelijk is dit niet. Laat de blokjes nog even enkele uren uitgespreid op een handdoek goed drogen nadat de wasmachine klaar is en ze zijn weer brandschoon klaar voor gebruik.

 

Andere methoden

Je kunt de blokjes natuurlijk ook eenvoudig met de hand in een bak met warm water met wat afwasmiddel schoonmaken, maar aangezien het vaak om kleine onderdelen gaat is dit een tijdrovend en priegelig klusje.

 

Je kunt de Lego ook wassen in de vaatwasser, maar kijk hier mee uit. De vaatwasser heeft vaak veel hetere programma’s en daardoor kunnen de blokjes vervormen. Je loopt de kans bij te heet wassen dat ze na het wassen niet meer goed op elkaar passen. Daarnaast is het ten strengste afgeraden om de blokjes met vaatwasmiddel/tabletten in de vaatwasser te reinigen. Het vaatwasmiddel voor vaatwassers is vaak erg bijtend en kan de blokjes aantasten.

  • Fijnmazige zakjes zijn nodig maar het grote nadeel is dat haartjes en kruimels gewoon in het zakje blijven zitten. Die wil je er niet meer bij.
  • stukjes kwamen op elkaar te zitten door het ronddraaien
  • sneller krassen op je LEGO stukjes
Winkelwagen